Nyomtatás

Az év folyamán minden korosztálynak szervezünk programokat az érdeklődési körüknek megfelelően. Gyülekezetünk tagjai aktívak, sok hitéleti rendezvényt szervezünk, részt veszünk határon innen és túli találkozókon. Már 9. éve szervezzük a hozzánk tartozó közösségek presbiteri találkozóját mindig más helyszínnel, több mint félszáz résztvevőnek. Közös tanévnyitó istentiszteletet tartunk, amelyre keresztyén együttest, kórust hívunk meg az öt gyülekezet és a hittanosok örömére, ami családi délutánnal zárul. Próbáljuk a különböző településeken élőket mozgatni a gyülekezeteket közelebb vinni Isten igéjéhez és egymáshoz. Fontos számunkra az ifjúsági munka, ezért évente felkészítjük a gyerekeket hittanversenyre, nyaranta több táborozási lehetőséget biztosítunk számukra. 6 településen a helyi hittanosokkal betlehemezünk, a karácsonyi öröm üzenetet egészen a családokhoz visszük el. A hittanosaink és az énekkar  rendezvényeinken fellépnek.

A Bakonytamási Evangélikus Egyházközség első említése 1613-ból való, anyakönyvezés 1731-től van. 1711-ben az evangélikus gyülekezet használatba veszi a középkori alapokon nyugvó templomot. 1793-ban egy nagy tűzvészben leégett, 2 évvel később 1795-ben szentelték fel a felújított templomot. 

A templom egyik ékessége az orgona, 1843-ban vásárolta a gyülekezet a Cziráky grófoktól, amit a dénesfai Cziráky-kastély padlásán tároltak. A hangszer különös értéke a ritkaságnak számító, eredetiben megmaradt szíjhúzással működtethető ékfúvó. Restaurálása és teljes felújítása a reformáció 501. évében 2018-ban megtörtént. 1857-ben kapta a templom a majdnem végleges formáját, ki lett bővítve és toronnyal is ekkor látták el. Emléktábla hirdeti ezt 2007 óta, amikor a templom legutóbbi teljes felújítása történt a 150. évfordulóra és Tatay Sámuel esperesnek állít emléket, aki templomépítő lelkész volt.

A második világháborúban szétlőtték a templom tornyát. A tornyot 1947-ben építették újjá, de nem eredeti állapotába, sokkal magasabb és kecsesebb lett.

Templomunkban található a jószívű adakozó Ihász Lajos bronz domborműve, mely 2008-ban állíttatott halának a 100. évfordulóján, aki bakonytamási és a dunántúli egyházkerület felügyelője, jótéteményese és mecénása volt. Életművére a koronát azzal rakta fel, hogy több mint kétezer holdas lőrintei birtokát az egyházkerületre hagyta végrendeletében. Második felesége Jókai Etelka, Jókai Mór unokahúga volt.

A Bakonytamási Evangélikus Egyházközséghez tartoznak: Pápateszér, Gic, Bakonyszentiván és Bakonyszűcs. 2005 óta a gyülekezet 26. lelkésze Szakos Csaba, 2012 óta gondozza Bakonyszentlászlót, Zircet, Sikátort és Veszprémvarsányt.

Kapcsolat:

Bakonytamási Evangélikus Egyházközség 8555 Bakonytamási, Széchenyi u. 3.

honlap: Bakonytamasi.lutheran.hu, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szakos Csaba Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.