2020. november 25. szerda
Katalin, Katinka, Katrin
A Nap kel 07:07-kor,
nyugszik 16:06-kor.

Holnap
Virág
napja lesz.

  Darányi Ignác logo  LEADER logo umvp-logo unios-zaszlo

Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap:a vidéki területekbe beruházó Európa

Cikkmegtekintések találatai
478230

Oldalainkat 34 vendég és 0 tag böngészi

  • Hirdetés

Támogatott neve: Nagyalásony Község Önkormányzata

A projekt címe: Államalapító Szent István királyunk emlékéhez kötődő falunap kenyérszentelés

Támogatási felhívás címe: Értékkel bíró helyi vagy térségi rendezvények támogatása

A projekt megvalósításának kezdete: 2019. 08. 17.

A projekt megvalósításának záró időpontja: 2019. 08. 17.

A támogatásból felhasznált összeg: 808.200- Ft

 

A projekt céljának és eredményének bemutatása (szöveges leírás a fejlesztésről, rendezvényről):

 

  1. 08. 17. napján került megrendezésre az Államalapító Szent István királyunk emlékéhez kötődő falunap és kenyérszentelés. A rendezvény keretében kulturális, hagyományőrző és gyermekeknek szóló programokat is tartottunk.

A program már a kora reggeli órákban zenés ébresztővel kezdődött, az Ajkai Városi Bányász Fúvós Zenekar közreműködésével. A Kinizsi Pál Általános Iskola tanulóinak és a Nagyalásonyi Napköziotthonos Óvoda gyermekeinek műsora következett. A délelőtti órákat a  a Pápai Tánc-lánc Alapfokú Művészeti Iskola és a  Country Sisters Noszlop tánc bemutatója  töltötte ki. Majd az ökumenikus istentisztelet és a kenyérszentelés következett. A megszentelt kenyeret körbekínáltuk, hogy ezzel is erősítsük a közösség összetartozását.. 

 

Hagyományőrzésként a fazekasmester Tóth Gergely fazekas mutatta be a fazekasmesterség fortélyait. Benedek Gáborral a kötélsodrás és csuhékészítés mesterfogásait is kipróbálhatta a  lakosság és a gyermekek. Az elkészített tárgyakat pedig hazavihették. A Mogetiana Vidékfejlesztő és Hagyományőrző Egyesület pedig íjászversenyt tartott, melyet nagy érdeklődés követett.

A gyermekek számára a csúszdás ugráló várat, népi fajátékokat Szalai János pápai vállalkozó biztosította. Póni lovaglásról póni simogatásról és lovaskocsikázásról Mészáros Csaba pápai vállalkozó gondoskodott. Ezen felül volt lufibohóc és arcfestő, Horváth Csaba ajkai vállalkozó személyében.

Családi sportdélután keretein belül az érdeklődők benevezhettek a parasztolimpiára és megnézhették a Pápai Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület harcművészeti bemutatóját , majd a gyermekek részt vehettek egy interaktív foglalkozáson.

 

Kulturális program keretében az érdeklődők  a délutáni órákban megnézhették a Kenyeri Rába menti Citerazenekar színvonalas előadását. Majd a Somlóvásárhelyi Lyra Dalkör vidám énekműsorát láthatták. Ez után következett Mészáros Adrián énekes előadása. Az est fénypontjaként fellépett Kaczor Ferenc, és Pál Dénes. Műsoruk nagyon nagy érdeklődést keltett, rengeteg érdeklődőt vonzott a rendezvényre.

Az este kiváló hangulatáról az RCB (Rocklife Cover Band) gondoskodott másfél órás koncertjével.

A program záróakkordját és ünnepélyes jellegét pedig a már hagyományossá vált tűzijáték biztosította.

 A rendezvény ideje alatt lehetőség volt helyi és térségi termelők termékeinek bemutatására.

Murai-Kósa Katalin dabronyi kistermelő kézműves sajtjai, Sőth Imre szintén dabronyi kistermelő friss gyümölcsei és gyümölcslevei, Marton Tibor borszörcsöki kistermelő mézei és a Vidikum Bt. vidi vállalkozás gyümölcsökből és zöldségekből készült termékei is egyaránt nagy sikert arattak.

Kísérőprogramként a Magyar Vöröskereszt Somló Térségi Program keretén belül tartottak kézműves foglalkozást. Arcfestést és sebfestést csináltak a gyerekeknek.

 A „Hír a miénk!” Értékteremtő és Értékőrző Egyesület standja gyermekfoglalkoztatókkal és reklámokkal várta a vendégeket. Az egyesület vendégeként a Devecseri Foltvarró Kör is kiállíthatta a termékeit.

Egészségmegőrző program keretein belül pedig vérnyomás, vércukor mérésére is sor került a Somló Környéki TKT Egészségfejlesztési Iroda szervezésében.

 

Az elmúlt évek tapasztalata szerint, ez az évi egy rendezvény az,, amely a helybelieket kimozdítja otthonukból, az elszármazottakat is hazacsábítja. Ilyenkor a volt nagyalásonyi lakosok is hazajönnek családjukhoz, találkoznak az ismerősökkel és a barátokkal.

A rendezvény lehetőséget teremtett a szomszédos települések lakói, vállalkozói, civil szervezetei közötti jó viszony kialakítására és ápolására, továbbá elősegítette a település és a környező települések helyi termék előállítóinak a termékbemutatást, értékesítést. Illetve a térség kulturális csoportjai is bemutatkozhattak. Ezen felül, értékes és aktív kikapcsolódást nyújtott a helyi lakosságnak és a rendezvényre látogató vendégeknek.

 

Rendezvényen részt vevők száma: 600-800 fő

További adatok, információk:

 

 

A kérelem benyújtását megelőző naptári évben a foglalkoztatottak átlaglétszáma

0

Beszámoló benyújtásakor a foglalkoztatottak létszáma

0

A kérelem benyújtása és a beszámoló benyújtása közötti időszakban az SMB LEADER Egyesület által szervezett Fórumon, műhelymunkán, támogatással megvalósuló értékkel bíró rendezvényen helyi termék bemutatásával, értékesítésével történő részvétel helye, időpontja, résztvevő neve

 1.Nagyalásony Község Önkormányzat képviselője a HFS elkészítésében fórumon való részvétellel vett részt.

 2.Nagyalásony Község Önkormányzat képviselője vállalta, hogy a jövőben Fórumon, műhelymunkán részt fog venni.

3. Rendezvény: 8484 Nagyalásony, Ludas- tó, Szabadidő park 96/4 hrsz.  alatt valósult meg.

Rendezvény ideje: 2019. 08. 17.

Helyi termék bemutatásában résztvevők:

- Tóth Gergely fazekas (Tüskevár)

- Benedek Gábor kézműves Pápa

- Boldizsár Zsolt festőművész (Devecser)

- Vidikum Bt. – lekvár, szörpök, ételízesítők  (Vid)

- Murai-Kósa Katalin – sajt-  (Dabrony)

- Sőth Imre – gyümölcs, gyümölcslé (Dabrony)

A kérelem benyújtása és a beszámoló benyújtása közötti időszakban pénzben vagy természetben támogatott a LEADER térségben székhellyel, telephellyel rendelkező, hátrányos helyzetű személyekkel foglalkozó intézményt, civil szervezetet, egyházat (támogatott neve, címe, támogatás összege vagy formája, dátum)

-

A kérelem benyújtása és a beszámoló benyújtása közötti időszakban megvalósult együttműködés rövid bemutatása együttműködő partner nevének megjelölésével

-           

Rövid Ellátási Láncnak tagja vagyok

nem

Munkahelyre felvett fiatalok száma

-           

Vállalkozóvá vált fiatalok száma

-           

Környezetében újonnan létrejött formális és informális közösség megnevezése, tevékenysége

-           

Funkciójában akadályozott személyek (fogyatékos) jelentős állapotjavulása

-           

 

A vállalt további feltételek teljesítésétnek leírása:

  • Meghívókon, plakátokon, szórólapokon feltüntettük a LEADER HACS logoját, valamint a projekttábla is kihelyezésre került.
  • A rendezvényt 30 nappal korábban meghirdettük a LEADER HACS honlapján, valamint Somlóvecse, Nagyalásony, Dabrony, Vid, Kolontár és Tüskevár községek honlapjain.
  • A rendezvényen szelektív hulladékgyűjtés valósult meg.
  • A rendezvény látogatása ingyenes volt, mely a Devecseri járásban lévő településen valósult meg.