2020. augusztus 5. szerda
Krisztina, Kriszta
A Nap kel 05:32-kor,
nyugszik 20:18-kor.

Holnap
Berta, Bettina
napja lesz.

  Darányi Ignác logo  LEADER logo umvp-logo unios-zaszlo

Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap:a vidéki területekbe beruházó Európa

Cikkmegtekintések találatai
455291

Oldalainkat 40 vendég és 0 tag böngészi

  • Hirdetés

Vid kis lélekszámú település a Somló-hegy közelében.  A település a devecseri járásban Somlóvecse és Felsőiszkáz között fekszik. Pápa városától 20 km-re, Ajka városától 35 km-re található. A falu és környéke már a bronzkorban is lakott hely volt. A 2017-es adatok szerint a la település lakossága 150 fő. Vid-en magas a többszörösen hátrányos helyzetű családok száma. a községben munkaerőt foglalkoztató, a település fejlődésére kiható ipar nem létesült. A község vezetékes vízzel, villannyal, gázzal és telefonhálózattal ellátott, burkolt utakkal rendelkezik. Intézményei: Könyvtár, Templom, élelmiszerbolt.

A településen érdemes megemlíteni a Calm-Bt-t, mely üzemeltetője a Vidikum Kistermelői finomságoknak. A kertben termesztett zöldségekből, gyümölcsökből, fűszernövényekből készítik el a különböző lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat, ételízesítőket hagyományos módszerrel, üstben, tartósítószer nélkül. A falusin vendéglátó asztal mellett különböző programokkal is várják az ide látogatókat (borkóstolás, lekvárfőzés, birkanyírás, lovaskocsikázás.

A településen egész éven át vannak programok amik összehozzák a település lakóit. Ezek közül kiemelkedik a búcsúval egybekötött gyereknap, falunap. Ennek keretében gasztronómia programok, kreatív foglalkozások, családi vetélkedők, előadások, koncertek várják a látogatókat. Emellett a jelentősebb ünnepekhez kapcsolódó előkészületeket (farsang, mikulás, advent, szilveszter) is különböző programokkal színesíti a települést.

Kapcsolat:

Vid Község Önkormányzata 8484 Vid, Széchenyi tér 14.

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.honlap: www.vid.hu

Szabó Róbert telefon: 30/252-3531